Vraag en antwoord

Een pellet is een vorm van een vaste brandstof, die wordt gebruikt voor verwarming van panden en water.  Het belangrijkste aan deze brandstof is dat het wordt vervaardigd uit samengeperst houtafval. Bovendien is hout, en dus pellets, een CO²-neutrale brandstof, aangezien de gebruikte bomen tijdens hun levenscyclus eerst CO² hebben opgenomen, waarna er bij de verbranding evenveel CO² wordt vrijgegeven. Hierdoor wordt er (tegenover fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas) geen extra CO² toegevoegd aan de atmosfeer.  Bij toepassing in een huis kan 30% bespaard worden ten opzichte van conventionele verwarming. 

Om vers gekliefd hout op te slaan tot droog hout dient men rekening te houden met een aantal aandachtspunten voor het verkrijgen van droog hout:

  1. Maak een houthok waar de wind vrij spel heeft, leg het hout los van de grond en los van de muur zodat de lucht er van alle kanten bij kan.  Zorg er ook voor dat het beschut is tegen de regen. 
  2. Leg het hout zeker niet binnen ook niet in de garage, het droogt minder goed, maak een houthok buiten groot genoeg om een voorraad te kunnen opslaan voor twee jaar.  
  3. Als je vers gekliefd hout zelf kunt laten drogen, kost je dit ook minder !

Eik, beuk en es zijn harde houtsoorten en zijn uiterst geschikt voor in een open haard. Ze hebben het kenmerk om een mooie warme vlam af te geven en hebben een hoge energetische waarde (8,6 GJ/m³). Om te spreken van droog brandhout moet het hout toch minimaal een twee tal jaar drogen.
Populier en berk zijn zachte houtsoorten. Door hun hevige vonken zijn deze minder geschikt voor open haarden. Het geeft zijn warmte snel af en is daarom wel prima geschikt voor gebruik in speksteenkachels en houtfornuizen.